[ לעדכון בנושא כספים אבודים ונשכחים – כתבת גלובס למאמר באתר ]
סדרת הכתבות בנושא אמצעים להגדלת החיסכון הפנסיוני תעסוק בכלים העומדים לרשות החוסך הסביר על מנת להגדיל את החיסכון הפנסיוני ואת הפנסיה הצפויה בגיל הפרישה .מאמר זה עוסק באפקט שיש להגדלת אחוזי ההפרשה על הפנסיה ומציג חישובים לדוגמא ( החישובים במצגת הזו )
מי מאיתנו אינו שואף לפנסיה גדולה יותר בגיל הפרישה ? היכולת להגדיל את הפנסיה ואת האמצעים הכלכליים שיעמדו לרשות החוסך לאחר גיל הפרישה תלויה במערכת מורכבת של גורמים וכן , גם קצת מזל לא יזיק . יכולתו של החוסך לקבל החלטות נבונות תלויה בין היתר ביועץ הפנסיוני המלווה אותו אולם גם להחלטת החוסך להקטין את הצריכה כיום והפניית חלק גדול יותר מההכנסה הפנויה לאפיק החיסכון הפנסיוני.
למה איך וכמה ?
בהסדר הפנסיוני המעביד והעובד משתתפים בתשלום עבור התכנית הפנסיונית. בדרך כלל המעביד משלם לתכנית את כספי הפיצויים והתגמולים (עד 15.5% מהשכר ) והעובד משלם מצידו כספי תגמולים (עד 7% מהשכר ) . לרוב העובד אינו מנצל את זכותו להפריש עד 7% ומרבית החוסכים מסתפקים בהפרשה של 5% מהשכר המבוטח.הגדלת ההפרשות , אם לחיסכון או אם לרכישת ביטוח , מאפשרת ניצול מיטבי של הטבות המס ( זיכוי וניכוי ) , הגדלת נתח הפנסיה על חשבון הטבות המס והבטחת עתיד פנסיוני טוב יותר. לעיתים יכולה להיות התוספת השולית לגשר על פער כלכלי צפוי ולאפשר לפנסיונר ולמשפחתו רמת החיים טובה יותר על כל המשתמע מכך .האפשרות להגדיל את אחוזי ההפרשה התאפשרה לפני מספר שנים והיא חלה על כלל החוסכים הפנסיוניים ומאפשרת מיצוי הטבות המס בהווה ( ועל כך במאמר נפרד ).
איך מגדילים ( ולא בשקל תשעים ) ?
ועדת בכר הגדירה את עידוד החיסכון הפנסיוני והגדלתו כמטרה לאומית .בפועל על העובד לפנות לסוכן הביטוח או למשווק הפנסיוני הפועל מולו , לבחון את מבנה ההסדר הפנסיוני ולבחון את סוג המוצר/ים הנכונים ואת השינויים הנדרשים.חישובים לדוגמאבחרתי בקרן פנסיה כדוגמא קלאסית לבעל שכר מבוטח של 5,000 ש"ח . כמובן שככל שגיל הגדלת ההפרשה מוקדם יותר התוספת לפנסיה ( בערך מוחלט ) גבוהה יותר ( אפקט הריבית דה ריבית ) .הטבלה הבאה מתארת את ההשפעה על הפנסיה של גבר בן 30 , העתיד לפרוש בגיל 67 ומציג את מדרגות הגידול בפנסיית הזקנה הצפויה חישובים לדוגמא ( החישובים במצגת הזו ) :